Kako pospešiti prebavo za dobro zdravje in idealno telesno težo

Slaba prebava je, kot bi v svojo hišo vsak dan nosili vse možne stvari in ne bi uspeli pravočasno odstraniti staro in nepotrebno. Vsakič bi ostalo nekaj več in sčasoma bi bila hiša zapolnjena, prostora za dobro življenje pa le še malo.

V hiši bi nastajale neprijetne vonjave in naselili bi se neželeni živalski zajedalci. Enako se zgodi v telesu, zato je dobro vedeti, kako pospešiti prebavo, da ohranite vitalnost in zdravje ter idealno telesno težo. In se odprete svojemu najboljšemu življenju….

Kako pospešiti prebavo za dobro zdravje

Prebavni trakt

Prebavni trakt se začne v energijah, v eteričnem telesu. Prijeten vonj in videz hrane zbudita nekaj v vas, da se sline pocedijo, še preden je hrana v ustih. Dobro prežvečena hrana je že polna sline, encima, ki je potreben za nadaljnjo dobro presnovo.

V želodcu ustrezna količina želodčne kisline prebavlja dalje, na poti do črevesja pa se pridruži še nekaj encimov, ki vsak po svoje pripomorejo, da bo zaužita hrana v črevesju optimalno izkoriščena. Zakaj torej prihaja do zastojev in kako pospešiti prebavo?

Na prebavo vpliva na telesni ravni neustrezna hrana, zdravila in premalo gibanja. Vendar se težave pojavijo, ko doživljate preveč stresa v življenju (ali ste vedeli, da telo izloča hormon kortizol, ko ste v stresu, ta pa je zaviralec prebave), ko preteklosti ne morete »prebaviti« tudi na čustveni in miselni ravni.

3 področja, kjer je dobra prebava nujna

Dobra prebava je nujna za:

 • Fizično zdravje prihaja iz črevesja in vpliva na dobro počutje in telesno težo.
 • Čustveno življenje in odnosi se sprostijo, ko steče prebava na vseh nivojih.
 • Intimno življenje, seksualna energija – vitalnost se v veliki meri ohranja za življenje, kadar se telo ne bori z odvečnimi odpadki. Glivice, ki se jih lahko tudi z dobro prebavo rešite, zmanjšujejo libido pri moškem in ženski.

Kako prepoznate počasno prebavo in kaj storiti?

Ne glede na to, ali je izločanje blata redno ali ne, sčasoma zastoji povzročijo nekatere težave:

 • Slab zadah iz ust je lahko znak, da v telesu zastajajo toksini in že nekaj dni pospešenega pitja tople vode ali zeliščnih pripravkov izboljša stanje. Zelo dober učinek ima tudi žvrklanje probitoika Vita Biosa, ki razkuži ustno votlino. Po žrvrkljanju lahko tekočino pogoltnete, saj so v njej še bakterije, ki nadaljujejo delo v drugih delih prabavil. Priporočamo vam žvrkljanje probiotika pred spanjem.
 • Težave z želodčno kislino in razjede želodca (1) so lahko posledica stresa, vendar pri prekomernem uživanju hrane se poveča izločanje kisline. Te količine sčasoma načnejo želodčno steno. Rešitev: soda bikarbona, večkrat dnevno, po potrebi pol žličke raztopite v kozarcu vode.
 • Razdraženo črevesje – večkratno hitro odvajanje blata ali pa daljša zaprtost, nekatera hrana vam ne odgovarja.
 • Utrujenost že zjutraj, ko vstanete, boleči sklepi, nemirnost, narašča telesna teža, akne na koži, glavoboli……

Z energijsko terapijo vam pomagamo sprostiti blokade, ki vplivajo na počasno prebavo. Kako vam pomagamo si pogljete TUKAJ.

Zdravo črevesje in dobra prebava

Če je vaše črevesje že močno razdraženo, je najprej potrebno umiriti morebitna vnetja.

Materina dušica umirja vnetne proces povsod v telesu in blagodejno deluje, podpira vas v ljubezni do sebe.

Riževa sluzbel riž, kuhan na vodi ne draži črevesja, nase veže nekatere toksine.

Nekaj dni ne uživajte surove hrane, zelja, mesa, mlečnih izdelkov, sladkorjev in bele moke ali pa jih zmanjšajte kolikor lahko.

Uporaba dišavnic in začimb deluje razstrupljevalno in antibakterijsko na telo.

Kako pospešiti prebavo z zelišči?

Pri umirjanju pomagajo hmelj, melisa in baldrijan. Ingver deluje tudi protivnetno.

Rman pomaga pri težavah z žolčem, izjemno zdravilen učinek pa ima na vnetja prebavnega trakta. Najlepše pri tem je, da ga najdete na vsakem travniku ( ščep suhih rmanovih listov prelijete s skodelico vrele vode, pustite pet minut ter precedite. Pijete večkrat na dan pol ure pred obroki ali uro do dve po obroku).

Kumina rahlo pospeši izločanje plinov iz črevesja, da ne prihaja do napihnjenosti, spodbuja izločanje želodčnih sokov za dobro prebavo.

Janež izboljšuje prebavo in uničuje zajedalce v prebavilih ter preprečuje prekomeren razvoj bakterij.

Katera hrana pospeši prebavo?

Seveda, nekatere vrste pospešujejo prebavo (2). Vlaknine spodbujajo črevesje k delu, prebavo pa spodbudi:

 • Sok suhih sliv,
 • Limonin sok na tešče,
 • Topli napitki,
 • Fermentirana hrana (kislo zelje in repa, sirotka, zelnica, kefir, kislo mleko, doma kisana zelenjava…).

Prehrambeni dodatki za prebavo

Največ dokazov pri pospeševanju in dolgotrajnem urejanju prebave imajo probiotiki (3). Strokovnjaki priporočajo redno uporabo po uporabi antibiotikov, pri zgagi, napenjanju, zaprtosti ali driski. Če imate dober probiotik, bo še tako trmasta prebava popustila. Osebno imam najboljše izkušnje z Vito Bioso, brez težav pa jo pijejo tudi otroci.

Na voljo so seveda tudi odvajala, ki črevesje trenutno spraznijo, na dolgi rok pa ga polenijo. Drugih učinkovitih pomagal nisem preskušala.

Kako pospešiti prebavo in shujšati?

Pri vprašanju, kako pospešiti prebavo in shujšati je smiselno upoštevati naslednje točke:

 • Naredite si urnik, vanj vključite reden čas za prehrano. Če je potrebno, vstanite prej, da se razgibate in spijete kozarec tople vode z nekaj kapljicami limone.
 • Vsako skodelica kave naj spremlja velik kozarec vode.
 • Uporaba probiotika.
 • Zajtrk naj vsebuje dovolj beljakovin ali pravih aminokislin, ki dajejo telesu dovolj energije, da kasneje ne posegate po sladkorju.
 • Masaža nekaterih točk na telesu (4) pomaga pri pospešitvi gibanja energij skozi meridiane in poveča energijo, preverite v videu, katere so to.

.

Četudi se držite vseh nasvetov, glede dobre hrane in prebave, vam ne bo dosti zaleglo, če ne opazite čustvenih bremen, ki jih nosite zraven.

Kako pa čustva in misli vplivajo na prebavo in presnovo?

PRESNOVA je na fizični ravni proces razgrajevanja snovi, da organizem pridobi ustrezno energijo za delovanje. Dogaja se tudi na energijskih ravneh – npr. na sestanku se proti vam postavi nekdo, od katerega ste pričakovali podporo. Presenečenje se kasneje spremeni v jezo ali žalost in užaljenost. Ko v naslednjih dneh premislite in pregledate vse vidike njegovega ravnanja in vaše reakcije, ugotovite, da gre življenje dalje, da ima vsak pravico do svojega mnenja, morda je imel celo prav…. O izkušnji se lahko pogovorite in vzamete najboljše zase.

Naučili ste se nekaj o sebi, zato ne zamerite, ”prebavili ste” in greste svobodni naprej. ”Prebaviti” dogodek pomeni, doživeti, občutiti, razumeti, prepoznati lekcijo in iti naprej. Presnova je torej vzeti najbolje, kar ti življenje v dani situaciji ponuja.

Preberite si zgodbo, ki vam bo pomagala pogledati, kakšno čustveno prtljago ste si naložili

PUSTIL SEM JO PRI REKI

.

Starejši in mlajši menih sta skupaj hodila in prišla do reke, kjer je bil zelo močan tok. Reko sta nameravala prečkati, ko zagledata mlado lepo žensko, ki je v stiski stala na robu reke. Prosila je za pomoč. Čeprav jima njun red ni dovoljeval se dotikati žensk, je starejši menih prijel žensko, si jo naložil čez rame in z njo prebredel reko. Nežno jo je odložil in šli so vsak svojo pot dalje. Mlajši menih pa je bil ves vznemirjen.

.

Minile so ure, ko starejši menih, ki je opazil nelagodje mladega, vpraša: »Kaj te tare?« Mlajši reče: »Menihi nimamo dovoljenja, dotikati se žensk. Kako ste mogli prenest žensko preko reke?« Starejši mu odgovori:« Jaz sem spustil žensko že pred nekaj urami na robu reke. Zdi pa se, da jo ti še vedno nosiš s seboj!«

.

(zen zgodba)

Kaj se je pa vas tako močno dotaknilo? Če potrebujete pomoč pri tem, kako pospešiti prebavo, se obrnite na ljudi, ki vam lahko svetujejo in pomagajo spustiti in se odpreti novemu življenju.

Shopping Cart

V petek bo Sonce prešlo v čutno znamenje Bika. Odkrijte, kako vas bo njegov vpliv podprl v življenju. 

Izkoristite prednosti cenovno ugodnega svetovanja prek maila - uporabite E-SVETOVANJE

This will close in 0 seconds