Kako izboljšati spomin na zabaven način

Vam spominske luknje delajo težave ali se ob njih nasmehnete? Težave s spominom se pojavljajo v vseh starostnih skupinah, od otroštva, mladostništva, srednjih let in v zrelih letih. Kdaj so težave s spominom zares hude in kako izboljšati spomin na zabaven način (hi, hi, brez da bi morali iz kleti klicati vedeževalko) in v vsakdanjem življenju?

Kako izboljšati spomin na zabaven način

Kaj se dogaja na fizičnem nivoju?

Ko že tretjič stojite v kleti in se ne morete spomniti po kaj ste prišli, seveda možgani niso edini »krivec«. Možgani so le en center živčnega sistema in imajo svoje »sodelavce« po celem telesu. Največji del je prav gotovo, ne boste verjeli, črevesje. 95% serotonina, hormona sreče nastaja tam. Polovična zaloga dopamina, naslednjega hormona tudi pride od tam. Oba sta zaslužna za dober pretok signalov med možganskimi celicami in zato seveda nepogrešljiva.

Tako je eden prvih dejavnikov kako izboljšati spomin STANJE PREBAVIL (1).

Storite lahko sledeče:

 • redno izločanje ,
 • uživanje fermentirane hrane – kislo zelje, repa, uživanje zeljnice…,
 • čiščenje črevesja po potrebi,
 • razstrupljanje organizma, odlična terapija za to je razstrupljanje telesa z AQUADETOX aparatom,
 • dovolj tekočine vsakodnevno,
 • če jemljete antibiotike ali druga zdravila, je nujno uživanje probiotikov, ki črevesni sluznici pomaga vzpostavit ravnovesje in vpliva na zdravje celotnega organizma.

Hrana za boljši spomin

Vse polno je nasvetov, katera hrana sodeluje pri izboljšanju spomina.

Vsaka hrana ima svoje dobre in slabe plati. Preden pa jih omenim, naj povem, da lahko vse učinke dobrih sestavin v prehrani izničite z uporabo sladkorja in bele moke. Zato se temu raje izogibajte, kolikor se da. Ker na fizičnem nivoju pomeni dober spomin dobro sodelovanje med živčnimi celicami, je dobro poznati….

1. OMEGA 3 in 6 maščobne kisline, ki jih najdete v kokosovem olju, lanenem olju, ribah, avokadu….

2. Vso SADJE IN ZELENJAVA, ki je naravno pridelano, vsebuje določeno količino antioksidantov, mineralov in vitaminov, ki pripomorejo k izboljšanju spomina. Izstopajo BOROVNICE, RDEČA PESA, ZELENA, BROKOLI.

3. Dovolj KVALITETNIH BELJAKOVIN ter B1 in B12 vitamina lahko najdete v oreščkih in jajcih, če pa je prebava slaba, je dobro okrepiti telo z prehranskim dodatkom MAP.

4. Dobra novica za sladokusce: TEMNA ČOKOLADA upočasni starostne procese v možganih.

5. OREHI…so že po obliki podobni možganom, z nekaj oreščki dnevno pa izboljšate spomin, zaznavanje, pozornost..

6. KURKUMA z močnim protivnetnim in antioksidantskim učinkom sodeluje v rasti novih živčnih celic, dobro deluje na prebavo in izločanje hormonov v črevesju (2).

S temi sestavinami si lahko sestavite svoj optimalen jedilnik.

Kako izboljšati spomin na eteričnem nivoju?

Krepite svoje čute: VONJ z uporabo eteričnih olj, OKUS z različno hrano, SLUH s poslušanjem klasične glasbe, ČUTENJE z razvajanjem svojih oči z barvami.

S prakticiranjem JOGE umirite um, prečistite meridiane.

OPAZUJETE in čutite dogajanje okrog sebe, naravo, ljudi… (brez sodb in analiz…), zaznavajte temperaturo, gibanje zraka, prisluhnite zvokom okrog sebe…

MEDITACIJA vrne globoko SPROŠČENOST in pomaga ustvarjat red v možganih, harmonizira vse nivoje energijskih teles.

ENERGIJSKO ČIŠČENJE čaker, meridianov, energijskih teles vas osvobodi starih neuporabnih delov in naredi prostor novemu.

Vaje za izboljšanje spomina

Možgani, tako kot vsi ostali deli telesa, delujejo po principu »use it or loose it!«. Uporabljaj ali izgubi!

Spomin je odvisen od količine povezav v možganih, ki nastajajo najbolj intenzivno v prvih letih življenja. Aktivirajo se vsakič, ko razmišljate, ustvarjate, se pogovarjate ipd. (3) Zato si spomin krepite tudi, kadar:

 • REŠUJETE KRIŽANKE, UGANKE,
 • BERETE KNJIGE,
 • RAČUNATE: Računajte peš…vadite pri seštevanju in odštevanju cen, sestavljanju nakupovalnih listkov, preračunavanju stroškov,…v trgovini ob nakupovanju seštevajte vsoto artiklov v košarici,
 • OPAZUJETE DOGAJANJE okrog sebe, naravo, ljudi… (brez sodb in analiz…),
 • NAREDITE PROSTOR v možganih tako, da predelate stare spomine in odložite čustveno breme preteklosti, kar ne potrebujete več…
 • Se igrate z uporabo nasprotne roke: če ste desničar, rišite, pišite, oblecite se, prijemajte predmete z levo roko in obratno.

Vaja dela mojstra!

Kaj še potrebujete za izboljšanje spomina?

GIBANJE omogoči dobro prekrvavitev možgan. Kisik je nujen pogoj, poleg zadostne količine vode, da v možganih vse deluje optimalno.

VODA, ki predstavlja 70% telesa, omogoči dober pretok na fizični in energijski ravni.

Ko si želite krepiti spomin, je dobro vedeti, kaj se vam dogaja. Ali imate:

 • PREHODNE MOTNJE SPOMINA: ko sčasoma pozabite kakšen dogodek, podrobnost, dejstvo…pomeni samo, da se možgani sami čistijo in tisto, kar ne uporabljate, se umakne v ozadje…Obnavljajte svoja znanja, če veste, da jih boste potrebovali – npr. obiščite plesni ali jezikovni tečaj.
 • ZAMIŠLJENOST: kadar je vaša pozornost usmerjena na eno stvar, pozabite npr. kam ste odložili ključe. Razmišljali ste o nečem, npr. kaj boste skuhali, ali bodo otroci kmalu doma, službene zadeve….zato ključi niso imeli prave pozornosti. Tako lahko pozabite tudi na redne vsakdanje stvari, ki so občasna rutina, npr. jemanje zdravil ipd. Rešitev je v zbranosti v tem trenutku, v tem kaj počnete SEDAJ.
 • TRENUTNA BLOKADA…nekdo vas nekaj vpraša, odgovor imate na koncu jezika, a se ne spomnite…Vzemite si čas, naj informacija pride v ospredje.
 • MOTNJA SPOMINA se lahko pokaže tudi na način, da se spomnite nekega dogodka, a ne vseh podrobnosti. Nekatere vam ostanejo v spominu drugačne, kot so bile v resnici….

Kako ohraniti spomin?

Največji sovražnik spomina je ENOLIČNOST življenja.

Navadite se na enako hrano, službo, družbo, spremembe postanejo redkost, svoje potenciale uporabite do neke mere, ostali predeli pa »spijo«. Spremenite od časa do časa karkoli. Postavitev pohištva, karkoli, kar vas navdihne.

Slabo stanje prebavnega trakta in črevesja….stalno rahlo vnetje črevesne sluznice ovira izločanje določenih hormonov, ki sodelujejo obnavljanju živčnih celic. To vas vodi v STRES najprej na telesni ravni. Poglejte, kaj se vam dogaja, katerih čustev, situacij, ljudi ne morete »prebaviti« in vam jemljejo pozornost na podzavestni ravni…

Ohraniti čisto stanje v mislih in čustvih pomaga tudi telesu do dobre volje.

Kako izboljšati spomin in koncentracijo otrokom v vsakdanjih situacijah?

Branje ali pripovedovanje domišljijskih zgodb odpira in širi otrokom svet. Kadar ste na poti, v avtu, pa lahko npr. opisujete situacijo, otrok pa si naj nariše sliko tega v glavi.

Aktivna vizualizacija bo prišla prav tudi vam. Možgani so aktivni, ko iščejo nove ideje.

Pa še ena igra za zvečer, ki se jo lahko igrate z otroki ali pa jo delate sami

Lahko tik pred spanjem greste z mislimi preko dogodkov in kar ste delali ves dan. Spomnite se, koga ste srečali, kaj ste videli, kaj ste jedli, kje ste hodili, kaj ste čutili, kakšen okus in vonj je imela hrana….

Ko to obvladate, je naslednja stopnja, da greste skozi dogodke dneva v obratnem vrstnem redu. Kaj ste počeli tik preden ste se odpravili spat in tako…nazaj, do jutra.

Tako, nekaj idej, kako izboljšati spomin, ste prav gotovo dobili. Za konec pa si lahko pogledate spodnji posnetek, skeč. Na humoren način vam pokaže premoč čutov nad mislimi.

Shopping Cart

Do jesenskega enakonočja 23. 9. je priložnost, da razvozlate zanke v svojih odnosih.

V tem smo strokovnjaki, zato pokličite za terapijo sedaj, saj je lahko že jutri vse drugače.