Kako prepoznati čustveno izsiljevanje in kako se mu upreti?

Čustveno izsiljevanje (1) je pogost način komunikacije v skoraj vseh odnosih. Pojavlja se lahko tako v partnerskih odnosih, kot družinskih, poslovnih, pa tudi v odnosih med sorojenci, prijatelji …

Če ste ga bili deležni v otroštvu, je velika verjetnost, da ste ga deležni tudi kasneje in težko potegnete mejo oziroma nimate jasne slike, kdo je pravzaprav žrtev in kdo izsiljevalec.

V prispevku vam bom predstavila:

  • kako prepoznati čustveno izsiljevanje,
  • 5 značilnih načinov čustvenega izsiljevanja,
  • zakaj čustveno izsiljevanje,
  • kako se upreti izsiljevanju.
Kako prepoznati čustveno izsiljevanje

Kako prepoznati čustveno izsiljevanje?

Izsiljevalci navadno vedo, kako pomembna vam je zveza z njimi, vedo, da ste nanje navezani. S svojo igro pogojevanja, kaznovanja, lahko tudi groženj, pritisnejo na vaše šibke točke, tam, kjer ste ranljivi (2) in v vas vzbudijo občutek, da si morate zaslužiti njihovo pozornost, naklonjenost, ljubezen, varnost ali da zgolj naredite nekaj, kar vas prosijo, pa to ni po vaši volji.

Se pa čustveno izsiljevanje lahko stopnjuje do te točke, da izsiljevalec prevzame nadzor nad vašimi odločitvami in nenazadnje tudi nad vašim vedenjem v svoje roke.

Če poslušate notranje občutke, se na čustveno izsiljevanje odzove tudi vaše fizično telo, zato je pomembno, da ste v odnosih vedno prisotni v danem trenutku. Ko med pogovorom začutite nelagodje, globoko vdihnite in začutite, kaj se je pravzaprav zgodilo.

Se vam zdi, da sočustvujete pretirano, da želite ustreči drugim, da druge postavljate v resnici na prvo mesto? Seveda je lahko tudi obratno, tudi vi izrabljate vašo moč, ko je druga oseba ranljiva.

Če ste na zgornje vprašanje odgovorili pritrdilno in ste se odločili, da je čas za spremembe, je pomembno, da se zavestno usmerite, poglobite vase in se postavite na pravo pot.

5 značilnih načinov čustvenega izsiljevanja

Čustveno izsiljevanje lahko združimo v pet značilnih načinov, taktik in sicer:

1. Postavljanje pravil – v nasprotnem primeru se lahko zgodi nekaj komu ali čemu, kar vam je ljubo in blizu

Oseba si izmisli svoja pravila in želi od vas, da jih upoštevate, v nasprotnem primeru se bo zgodilo nekaj, kar vam ni ljubo…

2. Pogojevanje – da se bo izsiljevalcu zgodilo nekaj slabega ali vam

Oseba se lahko posluži tudi taktike, da grozi, da si bo storila nekaj žalega, lahko tudi posredno omeni samopoškodovanje, samomor, smrt. To za žrtev pomeni, da bo še močneje sočustvovala, se vživela v situacijo in ne preostane ji nič drugega kot da stori točno tisto, kar zahteva izsiljevalec.

Žrtev noče in ne želi, da se izsiljevalec poškoduje in tako izpolne njegove pogoje.

Lahko pa vam grozi s fizičnim nasiljem ali pa spodbudi vaše občutke slabe vesti, osamljenosti, slabe samopodobe, …

3. Pozabi na vaše mnenje, stališča, prepričanja

Čustveno izsiljevanje se lahko skriva tudi v »pozabljivosti« osebe. Pozabi, kaj ste ji na njeno prošnjo ali zahtevo rekli in vas ponovno vpraša. Na ta način poskuša izsiliti, da ji naredite uslugo in kaj kmalu se lahko zgodi, da ji ugodite.

Prav tako je lahko močno izraženo čustveno izsiljevanje pri ljudeh, ki so za vas v preteklosti veliko naredili. Spomnijo vas na to in vas poskušajo prepričati, da ste jim dolžni ugoditi, vendar lahko vedno rečete NE.

4. Javno ponižanje

Oseba v javnosti namenoma pokaže neprijetna čustva, lahko prične tudi jokati, kričati, da se žrtev ukloni in najprej zaradi občutka zadrege, nato pa krivde ugodi, samo da se izsiljevalec pomiri in preneha s svojimi dejanji.

5. Tišina – kuhanje mule

Način čustvenega izsiljevanja, ki je zelo pogost med partnerji, sorojenci, tudi prijatelji, je ignoriranje druge osebe kot kazen, da žrtev dobi občutek krivde, zmedenosti, negotovosti, ….

Čustveno izsiljevanje je torej močno povezano z občutkom krivde, ki je na nek način »podtaknjena« in lahko se zgodi, da vsa krivda pade na žrtev.

Zakaj čustveno izsiljevanje?

Oseba naj bi v vsakem trenutku delovala, se izražala in kreirala svoje življenje odgovorno, zavestno, srčno, a se lahko kljub temu znajde v situacijah, kako »pravilno« odreagirati, ravnati, zato je pomembno, da čustveno izsiljevanje prepoznate tako pri sebi kot pri drugih.

Vendar pa čustveni izsiljevalci poznajo napake, skrivnosti, rane, pa tudi vrednote svoje žrtve, zato delujejo premišljeno, načrtovano, da na koncu dobijo, kar želijo.

Čustveno izsiljevanje je namreč igra manipulacije, igra prevlade nad ranljivostjo, način kazanja moči. Se pa pogosto zgodi, da ni žrtev tisti, ki se ima za žrtev. Zakaj?

Čustveni izsiljevalci težko prenesejo zavrnitev, razočaranje, ne zmenijo se za čustva in želje drugih, mislijo le nase, večkrat zadeve napihujejo, se počutijo tesnobno, zato vidijo odnos kot merjenje moči, kjer jim je pomembna zmaga.

Želijo pa:

  • nadzorovati vedenje druge osebe,
  • izogibanje prevzemanja odgovornosti,
  • najti slabe lastnosti v drugi osebi, svoje poveličevati,
  • zanemarjenje, kritiziranje čustev druge osebe.

Zaupanje in varnost sta osnova za vsak odnos, ki pa ju čustveno izsiljevanje dobesedno izžene iz odnosa, kar privede do nezdravega odnosa in lahko pusti globoke čustvene rane.

Vsak odnos bi moral izhajati iz komunikacije, kjer sta razumevanje in spoštovanje samega sebe na prvem mestu, saj le tako omogočite tudi drugi osebi, da naredi, stori enako. Kako se torej upreti čustvenemu izsiljevanju?

Kako se upreti čustvenemu izsiljevanju

1. Postavite meje

Ko čustveno izsiljevanje prepoznate, je čas za naslednji korak, ko je potrebno jasno postaviti meje. Kljub temu da niste prepričani, kaj je prav,.izhajajte iz notranjega občutka in jasno povejte, kaj je za vas sprejemljivo in kaj ni.

2. Zdrava komunikacija

Ko razmišljate o načinu komunikacije druge osebe, razmislite tudi o vašem načinu komuniciranja.

Spremeniti je potrebno način komunikacije, da se vzpostavi zdrav odnos. kar zahteva jasno in iskreno izražanje vaših želja, prošenj. (3)

3. Sodelovanje

Dovolite, da druga oseba pove jasno in iskreno svoje želje, poslušajte. Če vajine želje niso usklajene, ostanite osredotočeni na vaše in tisto, kar bi radi dosegli.

Ne opravičujte se, če ste iskreni, prevzemite svoj del odgovornosti, vztrajajte in negujte ljubezen do sebe.

Zato je zelo pomembno, da se naučite, kako prepoznati čustveno izsiljevanje, kako se mu potem tudi upreti, da si pridobite zaupanje vase, samozavest in prevzemete odgovornost zase.

V pomoč, kako prepoznati čustveno izsiljevanje in se mu upreti, se lahko obrnete tudi na nas, Merkaba svetovalke.  Z energijski pregledom,  terapijo in pogovorom  se boste osvobodili starih energij ujetosti v vzorce, ki jih imate prilepljene nase, tako na zavedni kot nezavedni ravni.

Vse dobro, Bernarda

Shopping Cart

V petek bo Sonce prešlo v čutno znamenje Bika. Odkrijte, kako vas bo njegov vpliv podprl v življenju. 

Izkoristite prednosti cenovno ugodnega svetovanja prek maila - uporabite E-SVETOVANJE

This will close in 0 seconds