7 nasvetov, kako na naraven način vzpostaviti hormonsko ravnovesje

Težav s hormoni je vedno več. Že pri mlajši otroci je lahko hormonsko ravnovesje tisto, ki je povezano z določenimi boleznimi. Kaj pravzaprav pripelje do hormonskega neravnovesja?

Verjetno ste že slišali za težave s hormoni pri ženskah, ki so želele zanositi ali kasneje, ko so prišle v menopavzo, mogoče so imele težave s prekomerno poraščenostjo, ali pa je kdo razlagal, da hormoni dajejo njihove otroke, ki so v puberteti. Pogoste so bile tudi težave s ščitnico pri ženskah in s prostato pri moških.

Zakaj je težav, povezanih s hormoni, vedno več in kako vam 7 nasvetov, kako na naraven način vzpostaviti hormonsko ravnovesje, lahko pomaga do boljšega počutja, zdravja?.

hormonsko ravnovesje

Kaj hormoni sploh so? Kaj vam poruši hormonsko ravnovesje?

Hormoni so snovi v telesu, ki jih izločajo hormonalne žleze in so nujno potrebni za delovanje organizma. Njihova naloga je, da prenašajo informacije po krvi do celic, organov, tkiv in vplivajo na njihovo delovanje.

Najbolj znani so ženski in moški spolni hormoni, rastni hormoni, hormon sreče ter negativni stresni hormoni. Nastajajo v endokrinih  žlezah, ki so: hipotalamus, epifiza ali češarika, hipofiza, ščitnica, obščitnice, priželjc oz. timus, nadledvična žleza, trebušna slinavka, jajčniki in moda.

Delovanje hormonskega sistema mora biti uravnoteženo, torej ko se po stresnem obdobju znate sprostiti, se vaše hormonsko stanje uravna. Sploh ženske morate zavestno iti v svojo mehkobo, Venero, ženske jin energije. Aktivno življenje, dokazovanje, da zmorete, so moška jang energija in to vam vzame možnost naravne regeneracije, kar prinese težave s čutenjem sebe in hormoni..

hormonsko ravnovesje

Kaj negativno vpliva na hormone?

Najbolj negativni vpliv na hormonsko ravnovesje imajo naslednji dejavniki: kronični stres, nepravilna prehrana, premalo gibanja, svežega zraka in pomanjkanje spanja, največ pa je sedaj hormonskih motilcev, ki povzročajo 90 odstotkov vseh bolezni sodobnega časa.

Če bi torej v enem stavku želeli povedati, kako si pomagati, je rešitev zdrav življenjski slog in skrb zase. Če vas zanima, kako naravno do hormonskega ravnovesja, vztrajajte še malo z branjem 😊.

Kaj so prvi znaki, da je potrebno vzpostaviti hormonsko ravnovesje?

Simptomov je veliko, nekatere lahko takoj povežete s hormoni, nekaj pa jih je bolj skritih in je potrebno več raziskovanja, kaj je zadaj. Poglejte si 7 najpogostejših znakov, da se z vašimi hormoni nekaj dogaja:

1. Hitre spremembe razpoloženja

To težavo bo najprej opazila okolica, vi sprva nihanja razpoloženja mogoče ne boste niti zaznali. To so spremembe, ko ste najprej evforični, čez nekaj časa pa je pri vas najmočnejši občutek žalosti, tesnobe. Tem občutkom pa zopet, brez da bi kaj naredili, sledi sproščenost, mir.

2. Težave s spanjem, nenehna utrujenost

Nenehna utrujenost, ki ni povezana s fizično aktivnostjo, je eden izmed prvih znakov, da vaši hormoni ne delujejo najboljše. Če imate rutino in greste vsak večer spat ob isti uri, spite dovolj, ne uživate kave ali drugih poživil, pa se kljub temu zbudite nenaspani oz. zjutraj težko vstanete, se ponoči prebujate, skušajte najprej sami priti do vzroka težav.

3. Sprememba telesne teže

Ko svojega življenjskega sloga ne spremenite in se dovolj gibate, prehrana ostaja enaka, kilogrami pa so se začeli nabirati, je lahko to znak, da se z vašimi hormoni nekaj dogaja. Kadar je vzrok za spremembo telesne teže hormonsko neravnovesje, se odvečna maščoba začne nabirati predvsem na področju trebuha in stegen.

Lahko se zgodi tudi, da kljub temu, da se prehranjujete enako, začnete kilograme brez nekega vidnega vzroka izgubljati.

4. Slaba koncentracija in težave s spominom

Utrujenost in težave z nespečnostjo, ki so omenjene zgoraj, lahko že same po sebi vodijo k slabši koncentraciji. Zato, če opazite pri sebi hitre spremembe glede jasnosti misli, spomina, preverite stanje vaših hormonov.

5. Pomanjkanje ali izguba želje po spolnosti 

.Slabši libido želja po spolnosti je najpogostejši pokazatelj, da z vašimi spolnimi žlezami nekaj ni v redu. Kar pa še dodatno vpliva na zmanjšano proizvodnjo jin hormonov v telesu. H krepitvi jin hormonov zelo pomaga tudi negovanje svojega fizičnega telesa (masaže, tople kopeli, nega kože z naravnimi olji…).

6. Prebavne težave

Kadar kljub rednim in polnovrednim obrokom ter uživanju dovolj tekočine nimate urejene prebave in ste napihnjeni, je nujno potrebno poskrbeti za zdravo črevesje. Kajti le tako bo vaše telo iz hrane, ki jo zaužijete, lahko »posrkalo« hranila, vitamine in minerale, kar bo pripomoglo k optimalnemu delovanju hormonov. Zato podprite svoje črevesje s kvalitetnimi probiotiki.

7. Težave s kožo, povečano potenje

Ko se stanje vaše kože poslabša ali kljub temu, da niste v najstniških letih, dobite mozolje, ki jih z običajno nego in higieno ne morete odpraviti. Ko ima vaš pot kar naenkrat bolj intenziven vonj, niste pa uživali bolj začinjene hrane. V teh primerih je veliko možnosti, da je vzrok v hormonskem neravnovesju..

Kdaj se v telesu lahko poruši hormonsko ravnovesje?

V zadnjih letih vas je veliko ves čas v stresu. Ne znate si vzeti kvalitetnega časa zase. Prav tako je vedno več gensko spremenjenih živil. Tudi zrak je bolj onesnažen in še bi lahko našli negativne vplive na telo, na počutje. Zelo negativen vpliv na hormone imajo hormonski motilci. To so molekule, ki za razliko od vam lastnih hormonov nastajajo zunaj telesa.

Lahko so sintetični, umetno pridobljeni ali naravni. Lahko jih vdihnete, vnesete v telo s kozmetiko (parabeni, fluor…) ali jih pojeste, popijete. Telo jih sprejme kot svoje lastne hormone, kar poruši vaše hormonsko ravnovesje.(1)

Zaradi stresa in veliko obveznosti, ki jih imate, ste premalo v stiku s seboj in zato se lahko te drobne težave množijo, postajajo večje. Tudi zaradi hitenja opazite vplive na vaše zdravje prepozno.

Že samo takšen način življenja vam jemlje vitalno življenjsko energijo, zato nimate naravne zaščite in močnega imunskega sistema. Nega telesa in energijske terapije so tukaj prva pomoč za povrnitev zdravja, krepitev imunskega sistema in predvsem boljšega čutenja sebe. 

Za pomoč pri zgoraj omenjenih težavah lahko poiščete pomoč tudi pri nas Merkaba svetovalkah..

7 nasvetov, kako naravno do hormonskega ravnovesja

Na hormonsko ravnovesje močno vpliva vaš življenjski slog. Zato se morate lotiti samo pregleda tega, kaj lahko spremenite v svojem delovanju, da se ti negativni vplivi zmanjšajo. Spremembe prilagodite sebi, da ne bo to še dodatna obremenitev. Navade, ki vam bodo pomagale vzpostaviti hormonsko ravnovesje:.1

1. SPANEC IN POČITEK

Če se do sedaj še niste ukvarjali s tem, kdaj iti spat in kako poskrbeti za boljše spanje, vsaj razmislite o tem. Raziskave so pokazale, da je priporočljivo spanje med 7-9 ur, vendar okrog 60 odstotkov odraslih spi manj kot 7 ur. Najdite pravi ritem spanja za vas, odvisno od tega, kdaj morate vstati in kako se zvečer počutite. Med 22 in 23 je dobro, da se umirite, ne gledate več v ekrane in se pripravite na spanec..

2. REDNA TELESNA VADBA

Pri vadbi je pomembno, da jo uvajate postopoma. Začnete lahko s hojo, kolesarjenjem ter dodajate nekaj vaj za moč. Vrelec mladosti ali raztezalne vaje, ki se jih naučite pri jogi ali pilatesu, so prava izbira. Ker je pomembno, da vadimo redno, izberite vaje, v katerih uživate, lahko je to tudi ples..

3. HRANA

Jejte čim več sveže, nepredelane hrane s poudarkom na sveži zelenjavi, če gre lokalno pridelano. Meso, mlečni izdelki naj bodo čim manj predelani in ekološke pridelave. Je pa priporočljivo, da vsaj v akutni fazi opustite mlečne izdelke in tudi mesa uživate manj..

4. NARAVNA ZELIŠČA in PREHRANSKA DOPOLNILA

Za ženske sta najbolj priporočljivi zelišči rman in plahtica, ki blagodejno vplivata na ravnovesje spolnih hormonov, pri moških je to drobnocvetni vrbovec. Vendar, preden začnete uživati kakršne koli dodatke, najprej poglejte, ali lahko kaj izločite iz prehrane, da se stanje uredi.

Potem pa postopno začnite z dodajanjem, krepitvijo telesa. Če boste ugotovili, da telo še vedno potrebuje pomoč, vam priporočamo sledeče dodatke:

  • Vitex ali navadna konopljika pripomore k hormonskem ravnovesju med menopavzo, pred in med menstrualnim ciklom ter po zaključku jemanja kontracepcijskih tablet
  • Napro krema z ekstraktom divjega jama je znana kot najboljše anti-aging sredstvo in je primerna tako za moške kot ženske. Napro krema namreč vsebuje progesteronu podobne snovi ki pomagajo lajšati simptome, povezane s pomanjkanjem progesterona.
  • Omega 3 maščobne kisline pomagajo pri vseh težavah s hormoni, saj iz njih Napro krema in Vitex naredita potrebne hormone
  • Kolagen kot dodatna pomoč k regeneraciji telesa. Kolagenov na trgu je ogromno, odlične rezultate pa je pokazal Hidrokolagen, ki ima kar 98% absorbcijo. Poleg pomlajevalnega učinka vpliva na celotno regeneracijo telesa.

5. NARAVNA KOZMETIKA

Uporabljajte čim bolj naravno kozmetiko. Preverite, ali vsebuje parabene, silikone, parfume, saj vse to negativno vpliva na vašo kožo in hormone. Preko kože se vse to, kar kozmetika vsebuje, vsrka v kri, limfni sistem in naprej v organe, hormone. Zato uporabljajte naravno kozmetiko, najbolj kvalitetno najdete v trgovini Angelca.

6. IZOGIBAJTE SE PLASTIČNIM IZDELKOM

Plastika je zelo razširjena, tako kot embalaža kot tudi posode, v katere hrano pospravite. Pri tem pa, sploh če je hrana topla ali se v teh posodah segreva, mikro delci prehajajo v hrano, kar potem tudi zaužijete. Steklo, emajlirana posoda so boljša izbira tudi za vodo, ki jo vzamete na pot..

7. MEDITACIJA

Umiritev in odklop uma je tisto, kar vam pomaga, in meditacija je najhitrejša pot do tega. Z meditacijo pridete bolj v stik s seboj, zavedate se, kaj vas zmoti, in najdete stik z mirom v vas. Ko boste meditirali redno, se boste tudi v stresnih situacijah znali hitreje umiriti. Za začetek izberite vodene meditacije ali meditiranje v skupini, saj bo tako lažje..

Ključ do hormonskega ravnovesja je uravnotežen življenjski stil

Če naredimo povzetek vsega zgoraj napisanega, je ključno, da poslušate sebe, svoje telo. Ko je vsega preveč, poiščite pomoč. Kvalitetno energijsko podporo in čiščenje dobite pri nas.

Poglejte na svoje življenje skozi zgornje točke! Kaj je tisto, kar vam manjka, česa je preveč in kako lahko to sami spremenite? Velikokrat se vam zdi neka težava velika, ko pa se lotite sprememb, pa vidite, da je veliko lažje, kot ste pričakovali.

Vsaj nekaj nasvetov skušajte vpeljati v svoje življenje. Če pa potrebujete pri tem pomoč, me lahko pokličete na številko 090 77 85 (dosegljivost preverite tukaj) ali 090 54 64 in z veseljem vam bom pomagala.

Več praktičnih nasvetov sem za vas pripravila v videu, ogledate si ga lahko TUKAJ.

Vse dobro, Mateja

Shopping Cart

V petek bo Sonce prešlo v čutno znamenje Bika. Odkrijte, kako vas bo njegov vpliv podprl v življenju. 

Izkoristite prednosti cenovno ugodnega svetovanja prek maila - uporabite E-SVETOVANJE

This will close in 0 seconds