Kako se znebiti strahu pred javnim nastopanjem in pokazati svoje potenciale

Verjetno se v vas velikokrat pojavlja vprašanje kako se znebiti strahu pred javnim nastopanjem, predvsem ko ste izpostavljeni okoliščinam, ki od vas zahtevajo sigurnost, odločnost in popolnost. Že samo te besede v vas vzbudijo nelagodje in takoj se pojavi občutek strahu.

Strah pred javnim nastopanjem ima v vsakdanjem življenju veliko moč neprijetnih občutkov, ki pripeljejo do tega, da se talenti, ki jih vsak izmed vas nosi v sebi, zatrejo. Vaše življenjsko poslanstvo ostane neraziskano ali pa ga enostavno ne upate razvijati.

Oblika strahu je tesno povezana z dvomom in skrbjo glede tega, ali boste uspešno izvedli nalogo oziroma nastop. Intenzivnost nelagodnih občutkov pa je odvisna od pričakovanj okolice in posameznika, zahtev, želja, predvsem pa od pomembnosti dogodka.

Kako se znebiti strahu pred javnim nastopanjem

Pri javnem nastopanju se velikokrat zgodi, da pozabite nase in vso pozornost usmerite v javnost, v okoliščine. Ko to naredite, takoj izgubite stik s sabo in razširite krog pozornosti, kar pa v energetskem telesu povzroči zmedo, razpršenost misli, nezaupanje. Veliko bolj čutite odzive in energijo drugih ljudi in v takem trenutku okolica prevzame vašo moč in vaše telo se na to odzove in sproži občutke utesnjenosti, tresenje rok, vzpostavi se tudi blokada pri razmišljanju, itd.

Tehnike, kako se znebiti strahu pred javnim nastopanjem

Različne tehnike sproščanja vam bodo v veliko pomoč pri vprašanju, kako se znebiti strahu pred javnim nastopanjem. Pomemben prispevek k učinkovitosti različnih tehnik sproščanja je rednost izvajanja, saj bodo vaje le na ta način prinesle dolgoročne koristi.

Najprej je zelo pomembno, da se soočite s svojimi občutki in strahovi, saj si boste s tem dali možnost, da jih raziščete in postopoma odpravite. Vprašajte se kaj se vam lahko zgodi, če vam nastop pred občinstvom spodleti, kaj je lahko posledica. V večini primerov boste dobili odgovor, da se ne bo nič spremenilo, kar vam bo dalo občutek miru in sproščenosti.

Pomembno je, da ste pozorni tudi na vaš samogovor. Namesto da z besedami vzbujate strah, si torej raje govorite vzpodbudne besede, ki vas bodo pomirile. Spremeniti morate tudi prepričanje, ki temelji na negativnem razmišljanju o sebi in svetu, ker vpliva na vašo samopodobo in duševni mir.

1. Vizualizacija javnega nastopanja

Ena izmed uspešnih tehnik premagovanja strahu pred javnim nastopanjem, je vizualizacija. Možgani ne ločijo med resničnim in vizualiziranim dogodkom, zato lahko vizualizirate uspeh, tako da si zelo natančno predstavljate svoj nastop, pri čemer so prisotna tudi čustva in čuti, s katerimi v nezavedno vtisnete čim več elementov. Nato čim prej po vizualizaciji naredite gib, npr. se primete za zapestje in ko se boste pred javni nastopom želeli pomiriti in priklicati sproščenost v telesu, lahko tik pred nastopom izvedete ta gib, ki so si ga možgani zapomnili.

S tem boste priklicali vse prijetne občutke, ki ste jih doživeli v vizualizaciji. To vas pomiri in vaše telo pripravi na nove izzive.

2. Z meditacijo do premagovanja strahu pred javnim nastopanjem

Meditacija obstaja že od pradavnine, saj so z njo želeli uriti in umiriti svoj um. Z meditacijo si pomagate širiti svoje zavedanje, da postane večje in prostornejše od negativnih misli in čustvene reakcije.

Ko je zavedanje večje od strahu, vas ta nima več pod nadzorom. Z redno meditacijo lažje opazujete svoje misli in občutke, posledično pa ste bolj v stiku s sabo. Redno meditiranje pripomore, da ste mirni tudi pri javnem nastopanju, kar pa pripomore da presežete strah, negotovost in nezaupanje.

Za meditacijo si lahko vzamete čas tik pred vašim javnim nastopom, saj boste tako lažje stopili vase in usmerili pozornost v svoje občutke. Že samo misel na to, da imate čas zase, vas bo umirila in hkrati spodbudila.

Pomembno je, da vas med tem časom ne motijo, predvsem pa da niste v hrupnem okolju. Najprej se posvetite svojemu telesu, tako da usmerite pozornost na vsak del telesa. S tem se povežete z občutki, ki so potlačeni ali zadrževani in jim dovolite na površje, kjer jih je mogoče izpustiti.

Najprej se osredotočite na dihanje, ki naj bo zavestno, in opazujte svoj dih in izdih. Nato začnete vajo, tako da se osredotočite na prste leve noge; opazujte občutke, jih vizualizirate, nato si predstavljate, da skoznje dihate. Nadaljujte z levim stopalom in z vsemi preostalimi deli telesa. Pri vsakem delu se osredinite na vse morebitne občutke, napetosti, čustva ter jih izdihajte iz telesa.

Med izvajanjem je pomembno, da si dovolite občutiti vsakršno doživljanje, ki se pojavi v danem trenutku. Bolj kot se sprostite, lažje sprejmete prisotno tesnobo, zaskrbljenost in strah pred javnim nastopom, ter ustvarite več prostora okoli teh občutkov.

Meditacija je lahko zelo učinkovit način za razvijanje vaših potencialov in pripomore k uspešnemu nastopanju ne glede na javnost in pomembnost dogodka. Da dosežete želene učinke, morate biti zelo potrpežljivi in strpni do sebe.

Če vam bolj ustreza vodena meditacija, se lahko vsak mesec preko interneta ali osebno pridružite Andreji Novak pri redni mesečni meditaciji. Več informacij si lahko pogledate TUKAJ. Priporočamo vam tudi izjemen 30-dnevni meditacijski izziv z Andrejo, kjer boste v mesecu dni celovito prenovili svoje energije. Več informacij si poglejte spodaj.

3. Dihalne vaje za boljše nastopanje v javnosti

Z dihalnimi vajami lahko prav tako zelo umirite svoje misli in s tem pripomorete, da ste vedno pripravljeni na javno nastopanje, brez stresa in strahu.

Pomembno pa je, da jih izvajate vsak dan, najbolje je zjutraj in zvečer, za vsako vajo pa si vzamete vsaj 5 minut časa. Preden začnete izvajati vaje, poskrbite za primerno okolje; najbolje je da jih izvedete v naravi, na svežem zraku in saj so okoli vas energije, ki vas zdravijo in podpirajo.

Če vadite sede, morate biti pozorni na to, da je drža poravnana, saj so tako energije bolj pretočne. Pred izvajanjem vaje, se v mislih umirite in zavestno pripravite, da se boste dihanju v celoti posvetili. Za vajo dihajte tako, da vdihnete in medtem štejete do 6, nato še 3 zadržite in izdihnete zopet v intervalu 6 in 3.

Dih je zelo pomemben. Če opazujete dojenčke, dihajo s polnimi pljuči in enakomerno, dihajo pravilno. Ko odrastete, pozabite na pravilno dihanje, oziroma na to, kako je dihanje pomembno. Zaradi stresa in hitrega načina življenja postane tudi vaše dihanje hitro in plitvo. Če ste pozorni na svoje dihanje in opazite, da dihate nepravilno, lahko dihanje zavestno spremenite, s čimer velikokrat odpravite stres, ki se kopiči v telesu.

Torej pred javnim nastopanjem lahko odpravite strah tudi tako, da preusmerite pozornost na dihanje. S tem boste dosegli, da boste bolj pretočni, lažje se boste sprostili in pa odpravili napetost iz telesa.

4. Govorjenje afirmacij za dvig energije in samozavesti

Zelo dober način, kako se znebiti strahu pred javnim nastopanjem je tudi, da si nekaj časa pred tem ponavljamo pozitivne afirmacije. Med govorjenjem le teh, morate tudi čutiti pozitivne občutke in v njih verjeti.

Zelo primerno je, da si pred nastopom ponavljate stavke npr.:

” Zaupam vase in vem, da bo moj nastop odličen.”,

” Med nastopom bom užival/a, saj bom sproščen/a in to bodo občutili tudi poslušalci.”, itd.

S ponavljanjem pozitivnih afirmacij se boste sprostili, v vaše telo pa bodo pritekale prijetne energije, ki vas bodo vodile do uspešnega nastopa. (1)

Zgoraj opisane metode vam pomagajo pri osvobajanju strahov. Vendar včasih potrebujete še nekaj več in vam podane tehnike, ki sicer veliko pomagajo, ne zadostujejo povsem.

Velikokrat si postavite vprašanje, na katerega nimate odgovora, in sicer o smislu in ciljih, nejasen občutek nezadovoljstva, napetosti, tesnobe, tihi obup, da v življenju zaradi strahu niste dosegli želenega, misel, da živite ves čas z občutkom tesnobe, strahu, kljub temu, da ne veste povsem, kaj je tisto, kar vas najbolj obremenjuje.

Takrat smo vam v pomoč svetovalke, ki vam lahko z znanjem jasnovidnosti, energijskimi terapijami, energijskim zdravljenjem, s vpogledom v karte,… pomagamo, da odpravite strahove in blokade na določenih področjih, da lažje pokažete svoje talente tudi javnosti in jih ne skrivate v sebi. Pokličite nas ali si zakupite e-svetovanje, da vam pred nastopom naredimo podporo. Priporočamo vam, da nam sporočilo pošljete vsaj 3 dni pred dogodkom.

Srečno!

Shopping Cart

V petek bo Sonce prešlo v čutno znamenje Bika. Odkrijte, kako vas bo njegov vpliv podprl v življenju. 

Izkoristite prednosti cenovno ugodnega svetovanja prek maila - uporabite E-SVETOVANJE

This will close in 0 seconds