STRES IN ŽELODEC: 10 NASVETOV, KAKO DOLGOROČNO OMILITI TEŽAVE

Včasih so stres pripisovali samo poslovnežem, ljudem na vodilnih mestih, takšnim, ki so morali sprejemati pomembne odločitve. Zdaj, ko živite vsi veliko bolj hitro, je stres reden spremljevalec že pri otrocih, saj morajo biti najboljši, najpametnejši, tekmovanje je prisotno na vseh področjih življenja. Ker ste starši del tega, takrat ko še ni kakšnih večjih, konkretnih težav pri otrocih ali pri vas samih, vsega dogajanja sploh ne zaznate kot težavo, ampak ga vzamete kot del življenja, oz. življenjsko obdobje, v katerem trenutno ste. Če je stres prisoten krajše obdobje, je lahko tudi stimulativen, saj vas prisili v spremembe, ki jih sicer mogoče ne bi naredili ali pa se jih ne bi lotili tako hitro. Pogljemo si povezavo stresa in želodca oziroma težav z želodcem.

stres in Želodec

Težava nastane, če je stres prisoten ves čas, in to daljše časovno obdobje, vi pa ne veste, kako se ga lotiti, kaj narediti, da bi spet prišli v stik z mirom v sebi. Ker imamo različne šibke točke, se stres ne pokaže se pri vseh kot težava na želodcu, prebavilih, ampak so reakcije telesa različne. Če se s stresom ne znate soočiti, ga zmanjšati ali vsaj najti ventilov za sprostitev, vas lahko to pripelje do večjih zdravstvenih in tudi psihičnih težav. Poleg želodca, prebavil lahko imate težave s ščitnico, ne morete spati, s kožo, težave s spolnostjo.

stres in želodec

Vse težave se lahko omilijo ali izzvenijo, ko najdete načine za sprostitev, oz. da se stresu izognete.

Če pri tem potrebujete pomoč, pokličite 090 77 85 ali 090 54 64 ali izkoristite najcenejši klic na stacionarno številko in ZAKUPITE MINUTE.

Z energijsko terepijo bomo ugotovili, kje se nahajajo vaše blokade ter sovobodili in rehabilitirali vaše energije.

dejavniki stresa

Stres vam lahko povzroči več dejavnikov, ki so lahko zunanji ali notranji. Torej prihajajo iz okolice ali sami pritiskate nase, zahtevate od sebe čedalje več. Če ob večjih obremenitvah čutite slabost, težo v želodcu, imate drisko ali zaprtje, je to odziv vašega telesa na to dogajanje, na stres.

Zakaj se pojavijo težave?

Želodec ima nalogo prebaviti hrano, ki jo zaužijete, hrano naj bi zaužili v miru, v zadostnih količinah, takrat ko začutite lakoto. Hrana naj bi bila zdrava, naravna, čim manj predelana. Če se prehranjujete neredno, pojeste sendvič ali hamburger s krompirčkom na hitro, zraven pijete še sladke pijače in če se to ponavlja dlje časa, oz. večkrat, vam telo začne kazati, da potrebuje spremembe. Če temu dodate še stres, živčnost, napetost, sta to hkrati dva dejavnika, ki negativno vplivata na želodec in prebavo.

kakšne težave se lahko pojavijo?

 • Slaba prebava, to je najbolj splošna opredelitev, pomeni lahko vetrove, slabost, občutek polnosti v želodcu, kot bi vam tam obležal kamen.
 • Zgaga; povišana želodčna kislina, ki draži tudi požiralnik.
 • Gastritis; vnetje želodčne sluznice. Povzroči ga lahko hrana, ki vam ne ustreza po krvni skupini, ali alkohol, če ga uživate dlje časa.
 • Čir na želodcu, za katerega je znano, da ga povzročajo tobak, alkohol in nezdrave maščobe v povezavi s stresom.
 • Slabost, velikokrat prisotna pri močnem, kratkotrajnem stresu.
 • Vetrovi, pri požiranju zraka kot živčni navadi.

Da pridete do prave diagnoze, je seveda treba obiskati zdravnika ali narediti teste, vseeno pa lahko težave zmanjšate, če situacije, v katerih ste, pogledate z drugega vidika, delate na tem, da upočasnite svoj življenjski ritem in spremenite prehrano. Delovati začnite na način, da odstranjujete tisto, kar veste, da vam škoduje, česa je preveč.

sos pomoč

Se težko sami spopadate s stresom in potrebujete pomoč? Pošljite nam svoje osnovne podatke (ime in priimek in rojstne podatke) prek e-svetovanja skupaj z vašim vprašanjem in prejeli boste odgovor in terapijo v najkrajšem možnem času.

10 nasvetov, kako dolgoročno pomiriti želodec in omiliti težave

 1. Skušajte najti vzrok svojih težav in iščite rešitve, sami ali s pomočjo terapevtov.
 2. Hrano uživajte počasi, pijte dovolj, vendar pred obrokom. Priporočamo vam uporabo AQUA-LIFE nalepk za informiranje vode.
 3. V situaciji, ki vam pomeni stres, se skušajte ustaviti in bolj racionalno poglejte na dogajanje: kaj je v vaši moči, da lahko spremenite? Tega se lotite, drugo pa skušajte spustiti. Sledite misli sv. Frančiška Asiškega: ‘O bog, daj mi moč, da sprejmem tisto, česar ne morem spremeniti, daj mi pogum, da spremenim tisto, kar lahko spremenim, in daj mi modrost, da razlikujem to dvoje.’
 4. Skušajte načrtovati svoje življenje, da predvidite situacije, ki so pred vami, ko to gre.
 5. Bodite fizično aktivni.
 6. Izražajte svoja čustva.
 7. Naučite se sprostiti. Za sprostitev vam priporočam odličen “Soul retreat” z Andrejo Novak na otoku Krapanj.
 8. Ko je želodec v razdraženem stanju, si oblecite majico vijolične barve ali pijte vodo, ki nosi vijolično informacijo, to ga bo pomirilo.
 9. Terapije z razstrupljanjem telesa, saj vam pomagajo, da se v telesu spet vzpostavi ravnovesje. Na terapijo razstrupljanja telesa se naročite TUKAJ.
 10. Nosite ohlapna, ne preveč tesna oblačila.
  webinar kako očistiti zunanjo auro za learn dash

  Vas zanima, kako se lahko sami najhitreje osvobodite vplivo okolja?

  Poglejte si brezplačen video Andreje Novak “Kako očistiti zunanjo auro”

  drugačen življenjski slog

  Bolj ko boste v stiku s seboj, slišali svoje telo in ljubeče poskrbeli zase, manjši bo vpliv okolice, stresa na vaše počutje, manjši bo tudi pritisk na vas želodec. Saj boste znake težav, da ste spet pretiravali, prepoznali prej in preprečili, da se razširijo, razbohotijo.

  Najdite neko dejavnost, ki vam preusmeri misli, ki vam je v veselje, in jo izvajajte redno, da se to okrepi in bo protiutež stresnemu delu življenja.

  Želim vam, da bi vam tudi ta zapis pomagal v korakih do dobrega počutja. Srečno,

  Mateja

  Morda vas zanimajo tudi naslednje vsebine:

  Leave a Comment

  Shopping Cart

  V petek bo Sonce prešlo v čutno znamenje Bika. Odkrijte, kako vas bo njegov vpliv podprl v življenju. 

  Izkoristite prednosti cenovno ugodnega svetovanja prek maila - uporabite E-SVETOVANJE

  This will close in 0 seconds